Wat is cricket?

Cricketveld

Het ovaal speelveld is niet aan vaste afmetingen gebonden. In het midden ligt de speelstrook (pitch), die bestaat uit een speciaal aangelegde grasstrook of een ondergrond van kunststof. De pitch is ruim twintig meter lang en twee meter breed. Aan de uiteinden van deze strook staan de wickets opgesteld, twee hekwerkjes, bestaande uit drie paaltjes (stumps) met daarbovenop twee dwarslatjes (bails).

Ploegen en spelers

Een cricketwedstrijd gaat tussen twee elftallen, waarbij de aanvoerders vóór aanvang tossen welke partij het eerst gaat slaan (batten) dan wel het veld ingaat (fielden). Van de slagpartij, staan maar twee spelers op het veld; de batsmen (een bij elk wicket). Van de veldpartij staan alle elf spelers op het speelveld: de bowler (die probeert met gestrekte arm de batsman uit te gooien), een wicketkeeper en negen veldspelers die verspreid in het veld staan.

Scoren

De slagpartij probeert zoveel mogelijk runs te scoren. De batsman slaagt daarin als hij de hem toegeworpen bal met zijn slaghout (bat) het veld in slaat en vervolgens naar het andere wicket rent. Telkens als hij en zijn collega-batsman elkaar kruisen en tijdig de overkant bereiken, scoren zij een run. Wordt een bal zo hard geslagen dat hij over de grond het veld uitrolt, dan hoeven de batsmen niet te lopen en verdienen ze in één klap vier runs. Wie de bal door de lucht buiten het terrein slaat, verdient zes runs.

Een batsman moet zijn beurt afstaan als hij door de veldpartij uit (out) is gemaakt.

Dit gebeurt als:

 • De bal het been raakt van de batsman en de scheidsrechter (umpire) van mening is dat de bal het wicket zou hebben geraakt als het been daar niet had gestaan (leg before wicket)
 • De bal wordt gevangen door een speler van de fieldende partij voor hij de grond raakt (caught out)
 • De bowler gooit de bal in het wicket waardoor de bails vallen (bowled out)
 • Het wicket van de batsman is met de bal geraakt terwijl hij nog met zijn run bezig was (run out)

Winnen en verliezen

Elke ploeg heeft een slagbeurt (innings) om zo veel mogelijk runs te scoren. Een innings kan duren tot tien batsmen zijn uitgeschakeld ('all out', de elfde batsman blijft 'not out', want hij mag niet in z'n eentje verder spelen), of een aantal afgesproken werpbeurten van zes worpen (overs) is afgewerkt. Soms wordt met een vaste tijdsduur gespeeld. De als eerste battende ploeg wint als de tegenpartij haar score niet kan inhalen (all out, of alle overs opgebruikt). De als tweede battende ploeg wint als zij de score van de eerste ploeg inhaalt.

4 vooroordelen over cricket!

 1. Ingewikkelde sport?
 2. Elitesport?
 3. Onbekende sport?
 4. Dure sport?

 

 1. Ingewikkelde sport?

Helemaal niet! Cricket heb je heel snel onder de knie. Het is niet ingewikkelder dan andere balsporten. Een initiatie van één uur volstaat om alle spelregels te begrijpen. Cricket sluit heel nauw aan bij andere sporten zoals honkbal en hockey. De basisvaardigheden hebben met name betrekking op oog-handcoördinatie. Dus laat je niet afschrikken en vraag gerust een clinic aan voor je school of organisatie.

 1. Elitesport

Heel wat Nederlander hebben de indruk dat cricket een elitesport is, maar dat is helemaal niet juist. Hoewel de cricketsport zijn bekendheid te danken heeft aan het Verenigd Koninkrijk, wordt deze sport tegenwoordig wereldwijd beoefend door mensen van alle sociale lagen van de bevolking.

 1. Onbekende sport

Geloof het of niet, cricket is de op een na meest populaire sport ter wereld. Ook in Nederland is cricket aan zijn opmars bezig. In 2021 telde Nederland maar liefst 44 cricketclubs, verspreid over heel Nederland. Het is een van onze doelstellingen om cricket z'n verdiende plaats te geven in het Nederlands sportlandschap.

 1. Dure sport

Cricket is helemaal geen dure sport. De clubs beschikken over al het nodig materiaal. Het enige dat men dient aan te schaffen is een outfit. Er zijn diverse sportwinkels in Nederland die cricketmateriaal verkopen.